*Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?*

ES-SELAM ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU

07.07.2009.

Emulgatori *uvijek pogledaj na proizvodu*


Spisak emulgatora koji su nedozvoljeni jer se proizvode od supstanci koje su zabranjene u islamu (npr. alkohol, svinjetina), ali su istovremeno i štetni po zdravlja čovjeka. Možete ga isprintati i uvijek nositi sa sobom u kupovinu. Iznenadićete se koliko ovih se ovih emulgatora nalazi u proizvodima koje svakodnevno koristimo. Spisak je izdao Rijaset IZ.

EMULGATORI NEDOZVOLJENI U ISHRANI

 

E-100   E-127   E-214   E-334   E-434   E-476   E-491   E-591

E-102   E-128   E-226   E-335   E-435   E-477   E-492   E-631

E-103   E-140   E-234   E-336   E-436   E-478   E-493   E-632

E-110   E-141   E-252   E-337   E-441   E-480   E-494   E-633

E-120   E-142   E-270   E-420   E-442   E-481   E-495   E-635

E-123   E-152   E-280   E-430   E-472   E-482   E-524   E-904

E-124   E-153   E-325   E-431   E-473   E-483   E-550   E-920

E-125   E-210   E-326   E-432   E-474   E-488   E-570   E-921

E-126   E-213   E-327   E-433   E-475   E-489   E-572

 

I slijedeći sastojci: Graise Animale. Jelatin. Lucine. Pepelin

                     Osisresrum. Spermaceli. Glycerol.
06.07.2009.

ISLAM ga inspirisao za dalje borbe-Muhammad Ali

Pred vama se nalazi jedna iznimno interesantna biografija boksera koji je prožet duhom i snagom ISLAMA u historiji kako SAD ,tako i svjetskog boksa ostavio neizbrisive tragove.To je biografija Muhammada Alija.

(izvor-http://hr.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Ali)

Počeci karijere

Ali je od samih početaka karijere pokazivao izniman talent za boks. Već od ranih dana je prakticirao netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao 'letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa'. U amaterskomOlimpijskim igrama u Rimu 1960 u lako-teškoj kategoriji. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona, koji je u sedmoj rundi odbio izaći u ring tvrdeći da ima ozljedu ramena. I uzvratni meč je bio prepun kontroverzi, jer je Liston pao nakon udarca u prvoj rundi za kojeg mnogi danas tvrde da nije bio tako opasan, te da je Liston namjerno pao. Te optužbe nikad nisu bile dokazane.Također je 1962. porazio legenardnog Archie Moorea. boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na

Promjena imena i Vijetnamski rat

Neposredno nakon osvajanja titule Ali je skrenuo pažnju na sebe i javnim prihvaćanjem Islama, te pod utjecajem sekte Nacija Islama uzima ime Cassius X, po ugledu na drugog poznatog člana te sekte Malcolm X-a. Sekta je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD-a protiv ropstva i ugnjetavanja. Vođa sekte uskoro daje Cassiusu njegovo 'pravo rođeno ime' Muhammad Ali.

U to vrijeme Ali ulazi i u sukobe se vladom SAD-a, odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata za što je bio osuđen. Istovremeno mu i boksačke federacije brane nastupe i oduzimaju osvojenu titulu koju je do tada uspješno branio više puta. Prekid službene karijere je trajao oko 3 godine. Danas mnogi žale zbog tog prekida u karijeri, jer je ostalo pitanje kakav bi još napredak ostvario Ali u boksačkom smislu da nije bilo tog prisilnog odmora.

Nastavak karijere 

1970. godine Ali je konačno ponovno dobio licencu za nastupe, a 1971. je ukinuta presuda na Vrhovnom sudu kojom je bio osuđen zbog odbijanja vojne službe. Nije se dugo čekalo do ponovnog napada na titulu, i to u borbi protiv Joe Fraziera, često opisivanoj kao 'borba stoljeća'. Ali je tu doživio jedan od rijetkih poraza, ali se Frazieru revanširao u meču 1974. godine. Ta mu je borba donijela mogućnost novog napada na titulu protiv George Foremana koja se održala 1974. godine u Zairu, a postala je poznata kao 'The Rumble in the Jungle' (grmljavina u džungli). Ali je pobijedio te osvojio titulu po drugi put, a kasnije je uspješno branio protiv Fraziera i drugih boksača, ponekad dominantno ali ponekad i uz pomoć jakog ugleda među sucima. Treći put je titulu Ali osvojio protiv Leon Spinksa 1979. godine, od boksača od kojeg ju je i izgubio godinu dana ranije, te se nakon toga povukao neporažen. Pokušao je Ali ostvariti i četvrti povratak, ali je taj pokušaj završio neslavnim porazom od Larry Holmesa.

Godine nakon boksa

Kroz sve svoje godine boksačke karijere Ali se osim neporecivim iznimnim boksačkim talentom isticao i brojnim kontroverznim izjava i ponašanjem. Prelaz na Islam, vješto korištenje medijske pozornosti, specifičan način verbalnog i neverbalnog provociranja protivnika prije, za vrijeme i nakon borbe čine Alija svakako najprepoznatljivijom ikonom boksa. Smatra se da je Ali prva i najveća medijska sportska zvijezda 20. stoljeća.

Što se samog boksa tiče, iako je njegova vještina i snaga bila neupitna, poneku mrlju na karijeru bacile su sumnjive borbe s Listonom, te nekoliko sumnjivih sudačkih odluka u režiji moćnog promotora Don Kinga. Ipak, ne mali broj stručnjaka će se složiti da je Ali možda i najbolji boksač svih vremena, što je on sam za sebe često neskromno isticao u svakoj prilici.

Nažalost, Ali je vrlo brzo nakon prestanka karijere obolio od Parkinsonove bolesti, koja je zadnjih godina uvelike oštetila njegov živčani sustav. Nije poznato koliko je dugogodišnje bavljenje boksom i veliki broj primljenih udaraca pomogao razvoju bolesti.

Usprkos svemu, Ali kao sportaš i osoba i danas uživa veliki ugled u sportskim i društvenim krugovima SAD-a.

Statistika nastupa 

Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu, te je zabilježio 5 poraza.

Zanimljivosti 

Alijeva borba s relativno anonimnim boksačem Chuck Wepnerom, u kojoj je pobijedio u 15-toj rundi tehničkim nokautom, inspirirala je Sylvester Stallonea prilikom pisanja scenarija za film "Rocky", koji je kasnije bio nagrađen nagradom Oscar. Ironija je da je upravo Alijev protivnik a ne sam Ali bio inspiracija kao tema za glavnog junaka filma, Rocky Balbou, koji kao nepoznati boksač dobija priliku boksati s prvakom i pri tome izdržava svih 15 rundi usprkos svim očekivanjima o lakoj pobjedi favoriziranog prvaka.

05.07.2009.

Upučivanje dove


Prenosi se da je Imam Ibnul- Kajjim, Allah mu podario svoju milost, rekao: “Dove i ono sto ucimo da se zastitimo od zla su jedna vrsta oruzja; a svako oruzje je dobro u onoj mjeri u kojoj je vjest i spretan onaj koji ga drzi u svojoj ruci; vrijednost sablje se ne mjeri samo po tome koliko je ostro njeno sjecivo. Kada je sablja skovana bez ikakvog nedostatka i od dobrog materijala i kada je ruka koja je drzi cvrsta i snazna, onda nema nicega sto moze sprijeciti borca da porazi svoje neprijatelje. Ali ako bilo sta od navedenog bude nedostajalo onda ce i uspjeh biti nepotpun.”

Iz citiranog mozemo zakljuciti da postoje odredjeni uslovi kada je u pitanju primanje nase dove. Logicno je dakle, da postoje i stvari koje sprecavaju dolazak nase dove do Onoga koji ih uslisava.

-Iskrenost u dovi

Ovo je mozda najbitniji uslov da nam dova bude uslisana. Tako stoji u Casnom Kur’anu: “Klanjajte se zato Allahu, iskreno Mu ispovjedajuci vjeru- pa makar to nevjernicima bilo mrsko…” (Sura Al- Mu’min, ajet 14). Dakle, pod iskrenoscu u upucivanju dove se podrazumjeva cvrsto ubjedjenje da Onaj kome dovu upucujes- Svemoguci Allah- je Jedini koji je kadar da dovi primi i uslisi. Iskrenost podrazumjeva i cuvanje od bilo kakve oholosti.

-Pokajanje i vracanje Allahu Uzvisenom

Grijeh i cinjenje grijeha je jedan od razloga neprimanja dove. Onaj koji zeli da mu dova bude primljena treba da pozuri sa cinjenjem istigfara. O tome govore i Kur’anski ajeti u kojima se navodi savjet koji Boziji Poslanik Nuh, a.s., daje svome narodu: “…trazite od Gospodara svoga oprosta jer On, doista, mnogo prasta; On ce vam kisu obilatu slati i pomoci vas imanjima i sinovima, i dace vam basce, i rijeke ce vam dati.” (Sura Nuh, ajeti 10-12).

-Poniznost, skrusenost, i nada u Allahovu milost a strah od Njegove kazne zajedno cine stanje duha onoga koji upucuje dovu kao i sustinu i svrhu njenog upucivanja. O tome i govori ovaj ajet: “Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome, ne voli On one koji se previse glasno mole.” (Sura Al- A’raf, ajet 55).

-Ustrajnost u upucivanju dove a bez osjecanja uzaludnosti ili
ili gubljenja nade da ona nece biti uslisana je takodjer bitan uslov. Dovu treba upucivati dva ili najbolje tri puta. Ogranicavanje na tri puta je po sunnetu naseg Poslainika, s.a.w.s. Ibn Mesud, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik praktikovao i volio da dovu ponovi tri puta kao i da trazi oprosta isto toliko puta. Slicno prenose i Ebu Davud i En-Nesai, r.a.

-Narocito upucivanje dove kada smo u izobilju i blagostanju je takodjer pohvalno i u skladu sa hadisom koga navodi Ahmed: “Sjetite se Allaha kada ste u izobilju i On ce se sjetiti vas kada vam naidju poteskoce i nedace.”.

-Priblizavanje Allahu tako sto cemo Mu se obracati Njegovim najljepsim i najuzvisenijim imenima na pocetku nase dove ili na kraju. Uzviseni Allah tako kaze: “Allah ima najljepsa imena i vi Ga zovite njima…” (Sura Al- A’raf, ajet 180).

-Rijecitost, sazetost i preciznost u dovi kao i upucivanje najljepsih dova su preporucljivi. A najljepse i najnadahnutije dove su vjerodostojne Poslanicke dove, ali je i dopusteno da se covjek obrati svome Gospodaru onako kako to on zeli i u skladu sa onim zasta dovu upucuje.

-Na kraju postoje i druge pohvalne ali ne i obavezne stvari o kojim treba voditi racuna kada upucujemo dovu. Tu spadaju okretanje u pravcu kible; paziti na tjelesnu cistocu i cuvanje abdesta; poceti dovu velicanjem Allaha i upucivanjem zahvale Njemu Uzvisenom kao i donosenjem salavata na Njegovog Poslaanika; podizanjem ruku tokom upucivanja dove.

Prilikom upucivanja dove treba voditi racuna i o vremenu u kome se upucuje i mjestu na kome se to cini. U najbolja doba dana za upucivanje dove spadaju trenutci pred zoru, poslednja trecina noci, odabrani sat svakoga petka (vjerodostojne predaje kazuju da je to najvjerovatnije poslednji sahat ikindijskog vakta, a Allah najbolje zna- prim.prev.), kada pada kisa jer je ona sama po sebi Allahov blagoslov, izmedju ezana i ikameta. Medju najbolja mjesta svakako spadaju Allahove kuce na Zemlji tj. dzamije a posebno Mesdzidul- Harem u Mekki.

Postoje i situacije kada se dove posebno primaju kao kada dovu upucujemo jer smo u potjeskoci ili nam se nanosi nepravda, kada postimo, kada putujemo, kada imamo neku bitnu potrebu, ili kada dovu cinimo za naseg brata po vjeri a u njegovom odsustvu.

Medju stvarima koje sprecavaju primanje dove spadaju slijedece:

-Kad je dova sama po sebi slaba, ili kada dovom trazimo nesto sto ce rezultirati grijehom ili neposlusnoscu Gospodaru; ili kada dovom trazimo nesto sto je samo po sebi nemoguce poput vjecnog zivota na dunjaluku, ili neceg zabranjenog ili pak smrt. U jednom hadisu koji se prenosi od Ebu hurejre, r.a., se navodi savjet Allahovog Poslanika u vezi primanja dove. Obecano je covjeku da ce mu se dova primiti sve dok on tom dovom ne trazi nesto sto je samo po sebi grijeh ili nesto sto podrazumjeva kidanje rodbinskih veza. Hadis navodi Muslim.

-Kada je osoba koja upucuje dovu slab vjernik ili slaboga ubjedjenja. Uzrokom toga moze biti nedostatak srcanosti, cvrstog ubjedjenja; nepotrebno podizanje glasa prilikom upucivanja dove; ili upucivanje dove na nacin koji svjedoci o tome da se ta osoba osjeca neovisnim od svog Gospodara ili misli da nema potrebe za Njime; ili kad u nasoj dovi previse obracamo paznju na rijeci a malo na njihovu sustinu i znacenje; ili kada se trudimo da zaplacemo ali ne iz iskrene bogobojaznosti i poniznosti; ili kada pak pretjerujemo u istome.

-Jedan od razloga zbog kojih se dova ne prima moze biti i ranije pocinjeni grijeh poput uzivanje u bilo kakvom imetku koji je stecen na nedozvoljen nacin; konzumiranje alkohola ili hrane koja nije halal; ili obavljanje poslova koji nisu u skladu sa serijatom; ili kada nam je srce prekriveno mrljama zbog pocinjenih grijeha; ili kada svjesno praktikujemo novotariju u vjeri; ili kada nam je srce  obuzeto nemarom.

Posebno se treba zadrzati na uzivanje u imetku koji je stecen na nedozvoljen nacin jer smo obavjesteni da je to jedan od vecih razloga zbog kojih dova moze biti odbijena. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.w.s., da je rekao: “O ljudi Allah je dobar pa zato On i prima samo dobro. Allah je naredio vjernicima da slijede ono sto je dostavio svojim Poslanicima. Uzviseni kaze: “O poslanici, dozvoljenim i lijepim jelima se hranite i dobra djela cinite, jer Ja dobro znam sto vi radite!” (Sura Al- Mu’minun, ajet 51) / “O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate!” (Sura Al- Baqara, ajet 172). Zatim je Allahov Poslanik spomjenuo covjeka koji bio na dug put pa mu je kosa razbarusena a odjeca prasnjava pa je ispruzio i podigao svoje ruke ka nebu govoreci- O Gospodaru, o Gospodaru!- a hrana koju jede je haram, pice koje pije je haram i cio njegov imetak mu je haram pa kako mu dova moze primiti?” (Muslim). Iz hadisa vidimo da je covjek koji je posluzio kao primjer imao pri sebi nesto od stvari koje uticu na primanje dove jer je bio na putu i imao je neku jaku potrebu pa je zato dozivao svoga Gospodara ali je zato imao pri sebi i nesto sto sprecava da mu dova bude primljena- raspolagao je imetkom koji je stekao na nedozvoljen nacin. Molimo Allaha da nas sacuva slicnog.

-Nestrpljivost u ocekivanju ispunjenja onoga sto smo trazili u dovi ili pozurivanje u tome su takodjer jedan od razloga neprimanja dove. Opet se prenosi od Ebu Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: “ Svakome od vas bit ce molba uslisana sve ako to ne pozurujete pa kazete- molio sam i nije mi molba uslisana!” (Buhari i Muslim).

-Uslovljavanje dove poput rijecima: “O Allahu, oprosti mi ako hoces” ili “O Allahu, smiluj mi se ako hoces” i tome slicno su uzroci neprimanja dove. Onaj koji cini dovu mora biti ustrajan u tome kao i uporan i iskren u svojoj dovi a mora znati i to da je Allah taj koji dove uslisava i da On voli da Mu se dove upucuju.

Nije apsolutno neophodno da se covjek pridrzava svega navedenog da bi mu se dova primila. Doista su oni koji postignu sve navedeno rijetki. Ali to ipak ne treba da nas sprijeci da se trudimo da postignemo bar nesto od toga kako bismo se nadali da ce nam dove biti primljene.

Bitno je znati i da se primljena dova moze manifestovati na razlicite nacine- katkada nas Gospodar nam podari ono sto smo dovom trazili a ponekad dova bude uzrokom zastite od neceg loseg; ponekad dova bude uzrokom nekog dobrocinstva ili sticanjem nekog dobra, a ponekad spasom na Sudnjem danu kada ce nam pomoc najvise biti potrebna.

Autor: Sejh Muhammed Salih el Munadzid

05.07.2009.

SNAŽNO HTJET (odlomak iz knjige"Vjerom do savršenstva duše")

Ovo je odlomak iz jedne izvanredne knjige koja nosi naziv "Vjerom do savršenstva duše" Munira Gavrankapetanovića.Iz srca preporučujem svakom muslimanu i muslimanki ako već nemaju ovu knjigu da je nabave ako su u mogućnosti i da svoju kućnu biblioteku obogate ovom knjigom ili samo da je pomno pročitaju.

"Divan je izbor najvišeg cilja. Sjaj njegovog svjetla obasjava Zemlju i svemir, ide iz prošlosti u vječnost. Ko ga je izabrao, zaista je izabrao veliki i častan cilj. Ali put do njega je dug. Za taj put treba vjere, treba snage, treba volje. Treba snažno, krepko htjeti! Na putu ka svjetlu duše, njenom savršenstvu istinski borci moraju biti odlučni. Zlo treba pobjeđivati u sebi! Islam uči kako da se dođe do vječnog blaženstva, do vječne sreće. Čovjek koji se odluči na Allahov put ka spasu, mora uporno i neumorno sebi da govori:

*Uz pomoć Allahovu hoću da moja duša zasvjetli najsjajnijim sjajem, kad stanem pred moga Stvoritelja Allaha dž.š.;
*hoću da trajno i smjelo, do smrti, slijedim ideju dobra;
*hoću da budem dobar roditeljima, braći, sestrama, bližnjim i dobrim ljudima;
*hoću da gospodarim svojim strastima, osjećajima i mislima;
*hoću da prvo mislim, a tek onda govorim;
*hoću da odlično učim i da u školi i na studijama budem među najboljim;
*hoću da vrijedno radim, da budem koristan ljudskom rodu;
*hoću da sva moja djela budu dobra;
*hoću da budem moralan, krepostan i uzoran;
*hoću da budem karakteran;
*hoću da moj glas bude blag, da nikad ne bude srdžbe u mom srcu;
*hoću da ne budem ohol i sebičan;
*hoću da budem plemenito hrabar i postojan;
*hoću da moj život bude duhom i djelom velik, častan i čestit;
*hoću da budem istinski mu'min, da Islam bude smisao mog života i postojanja, da u Islamu, u dubokoj vjeri u Dragog Boga poživim čitav svoj život i da konačno u Islamu napustim ovaj svijet.

I voljnost "hoću" treba da se iskazuje bezbroj puta, na putu ostvarenja plemenitih težnji. To "hoću" treba da dopire iz dubine srca, to "hoću" podržava Allah, dž.š. Uz to "hoću", koje prate meleki, sretan je i miran čovjek. Jer, znaj, sve na ovom svijetu je prolazno, samo je vječan Allah, dž.š. Hidžret je put ka dobru. Svi dobri ljudi imaju svoj hidžret. I svi Allahovi poslanici vršili su svoj hidžret. Trajno, uporno nastojanje za pobjedom dobra, u vlastitoj duši, hidžretsko je nastojanje."

Molim Allah,dž.š.,da  nagradi pisca ovih predivnih riječi, te da nam svima ove riječi budu put i cilj u životu.Ove rečenice treba konstantno,svakodnevno i pomno čitati kako nikad ne bih zaboravljali na smisao i poentu našeg života.

<< 07/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

Samuel Smiles je zapisao:
"Posij misao,požnječeš Djelo
Posij Djelo,požnječeš Naviku,
Posij Naviku,požnječeš Karakter,
Posij Karakter,požnječeš Sudbinu."

Molim svakog ko ovo pročita da
sa mnogo pažnje razmisli o
ovim rječima.

Prenosi se od Nu'mana bin Bešira,r.a.,da je Resulullah,a.s.,rekao:
"Zaista će u Džehennemu najblaže biti kažnjeni oni koji će imati obuću sa remenjem od vatre od koje će ključati mozak kao što ključa lonac na vatri.Mislit će da niko od njih neće biti žešće kažnjen iako je to inače najblaža kazna."

Gazali je rekao:
"Kada bi ovaj svijet bio zlatni pehar, ali prolazan, a budući svijet zemljani pehar, ali vječan, ja bih uzeo zemljani zbog njegove vječnosti." (Gazali)

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Trijumf Istine
ensarijka
Superpenzioner
THE QUIETER YOU BECOME THE MORE ARE ABLE TO HEAR
Moj put
Qalb
Ishranom do zdravlja
DOWA.
Sva sreća je u nama,a mi je ne umijemo njegovati.
"Allah, zaista, sve čuje i sve vidi." Luqman 28
Hikaje- mudrosti
Pearl of Islam _لؤلؤة الإسلام
Da ti kazem...
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
AlHaqqa
JEDNOĆA STVORITELJA
HADISI
LJubav u ime Allaha!
Bosnian nasheeds
Hijab.....moj život
GAZIJE TEWHIDA - PONOS UMMETA
Gospodaru olaksaj i pomogni o Plemeniti
Ograničena vremenom
DAH ŽIVOTA
BUNDESLIGA-BALKAN
SABUR-DOVA-USPJEH
Govor srca
inartina
ISLAM NET
Chelsea Football Club
Zanimljivosti iz znanja
INFINITY
Studio Islama
El Qadr
O srce moje,šta je s tobom...
BIJELI ZULFIKAR
Studio-Din
Shebabu-l-mudzahedin - Mudžahidska omladina
Znakovi duhovnosti
Umni debakl
вαуєяη zαυνιנєк υ ѕя¢υ™
Ummet
8 najbizarnijih modifikacija tijela
klikni nes se pokajati
Kur’an je svijetu cijelome opomena !
ensarija
BLOG IBRAHIMA SPAHIĆA
Genetika protiv teorije evolucije
BintUlBosna
više...

BROJAČ POSJETA
13530

Powered by Blogger.ba